Ini masakan yang paling senang disediakan...semua cuma campak dalam kuali saja.. Masakan orang malas..
Bahan-bahannya
- udang sederhana besar (dalam RM5.00)
- 1 biji telur yang telah dipukul kembang
- daun kari
- garam
- serbuk kunyit
- sedikit serbuk kari
- mentega/butter - agak2 dalam 1 senduk besar
Cara-caranya:
- gaulkan udang dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan garam
- pukul telur sehingga kembang
- masukkan udang (yg sudah digaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan garam) ke dalam telur yang susah kembang..gaul hingga sebati dan masukkan daun kari
- panaskan mentega di dalam kuali
- bila mentega sudah cair dan betul-betul panas barulah dimasukkan campuran telur dan udang
- goreng sehingga garing.
* pastikan mentega betul-betul panas...barulah telur akan garing dan crispy. kalau tak panas, telur akan menyerap semua minyak/mentega.
- bila dah garing...angkat...hidang...dan kita makannnn...
Selamat mencuba...kalau sedap bagitau Cik Lah...tak sedap cubalah lagi....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan